Muzealna kartka z kalendarza – tłusty czwartek
Czy posiadacie w swoich biblioteczkach jeszcze książki kulinarne i przygotowujecie z nich posiłki? W obecnych czasach dużym ułatwieniem są szybkie oraz sprawdzone opisy potraw udostępnione online. Jednak warto zajrzeć także do dawnych publikacji.
Odkryliśmy dla Was starą książkę kucharską o chwytliwym tytule „Tania kuchnia na ciężkie czasyˮ autorstwa Eda Kierska, wydaną w Poznaniu w 1932 roku nakładem i czcionkami Drukarni Robotników Chrześcijańskich. Zawarty w nim jest przepis na wykonanie pączków. Oto on:
Pączki
1 funt mąki wsypać na miskę i wygrzać. Wbić w garneczek 7 żółtek i ucierać z trzema łyżkami cukru, rozrobić filiżankę śmietanki lub mleka i wlać w mąkę rozrabiając ręką, osolić, poczem wlać 7 łyżek klarowanego masła letniego, rozrobić w mleku 16 gramów młodzi, skoro się ruszą wlać do ciasta i doskonale ubijać. Postawić na ciepłe miejsce, gdy podrośnie ciasto, wyłożyć je na stolnicę mąką posypaną, rozciągnąć i nakładać powidłami, wyrzynać okrągłe pączki foremką lub kieliszkiem, wkładać na blachę posypaną mąką i postawić w ciepłem miejscu, gdy podrosną, rzucać na dobrze roztopiony ciepły tłuszcz lub masło i smażyć, gdy lekkie i zrumienione wykładać na półmisek łyżką durszlakową i posypać cukrem utartym z wanilią. Z tej proporcji jest 45 pączków. Nadmieniam, że do smażenia pączków najlepsze jest sadło wieprzowe sklarowane na żółto.
W podanym przepisie znajdziecie ciekawe słowo młodzie. Czy zastanawiało Was co to za składnik? W gwarze poznańskiej młodzie oznaczają drożdże.
Życzymy smacznego!