FESTIWAL TRZECH KULTUR – 02.09.2023 r. (sobota)
godz. 15:00 – 16:30 „Kultura ze smakiem w odsłonie kuchni żydowskiej – warsztaty kulinarne wraz z degustacją” (I grupa)
godz. 17:00 – 18:30 „Kultura ze smakiem w odsłonie kuchni żydowskiej – warsztaty kulinarne wraz z degustacją” (II grupa)
Cymes, czulent, śledź… i co na to gęś… czyli o kuchni żydowskiej jedynej w swoim rodzaju.Słodko-kwaśna, pachnąca gałką muszkatołową, cynamonem i wanilią, czosnkiem i cebulą.
Rozszyfrujemy co oznacza koszer, gefilte fish i inne tajemnicze nazwy.
Poznamy najbardziej charakterystyczne potrawy na tle żydowskich świąt.
Chłonąć wiedzę będziemy wszystkimi zmysłami: wzrokiem, słuchem, dotykiem, węchem i smakiem…
Zapraszamy na międzypokoleniową podróż kulturalno-kulinarną po smakach żydowskiej kuchni. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązują zapisy. Zapisy osobiście w siedzibie muzeum lub telefonicznie (tel. kom. 791 329 646).